Feminisme · holdning

Strukturel sexisme: Voldtægtssager

22008194_1549146418464980_4729906585239423559_n.jpg
TRIGGER WARNING

For nogle måneder siden skrev jeg et indlæg om strukturel sexisme i filmverden.
I dag skal det handle om voldtægtssager med bl.a. fokus på mediedækningen. Jeg har valgt at kalde det et udtryk for strukturel sexisme, fordi der i de fleste tilfælde er et kvindeligt offer og en mandlige voldtægtsmand. Det er strukturel sexisme, fordi det er et mønster, at kvinder bliver mistænkeliggjort samt bliver stillet spørgsmål som “sagde du nej?”, “hvad havde du på?”, “havde du drukket?”. Skylden bliver lagt over på kvinden, og hvis hun havde drukket eller havde en stram kjole på, bad hun jo selv om det, og seksuelle kvinder skal ikke retsbeskyttes.

Der er tendens til, at medierne nedtoner voldtægtssagerne, som ovenstående billede eksemplificerer. Voldtægt har intet med sex at gøre. Sex betyder “seksuelt samkvem mellem mennesker med det formål at opnå seksuel tilfredsstillelse”, så hvordan kan en 11-årig pige blive “sex-overfaldet”?
Der er mange eksempler på dette – f.eks. Ekstra Bladet, der kalder en voldtægtsmand for en “sex-galning“.
Det er altså ikke et enkeltstående fænomen, at medierne nedtoner voldtægtssager.

Amalie Lyhne fra Liberal Alliance mener, at man skal huske mænds retsikkerhed i voldtægtssager, fordi der i  de fleste voldtægtssager er mangel på beviser, og det er derfor ord mod ord. Det er delvist sandt, men sagen er den, at i en sag, hvor det er ord mod ord, så mistænkeliggøres offeret, og gerningsmanden går fri. Lyhne mener her, at det er for at undgå justitsmord, for man skal jo ikke dømme uskyldige. Men hvor ville det være rart, hvis man bare troede lidt på ofrene i voldtægtssager.
Politiken førte en række artikler om samtykke i forbindelse med Roskilde Festival, hvor kvinder stod frem og fortalte om deres voldtægter. I ingen af sagerne blev mændene dømt. Enten var der ikke nok beviser – selvom to af kvinderne havde rifter over hele kroppen og to forskellige mænds sæd i sig. Men selvom der var de beviser, blev sagerne droppet. Enten af offeret selv, fordi hun blev truet af sine gerningsmænd, eller fordi sagen blev vurderet som “drengestreger” – ja, en voldtægtssag, hvor to drenge har voldtaget en kvinde og hevet hår ud af hovedet på hende og taget kvælertag på hende, blev vurderet som drengestreger. Gerningsmændene påstod, hun selv havde bedt om det, fordi hun kunne lide det hårdt.
Så, der er altså ikke mangel på beviser i nogle tilfælde, men en mangel på, at man tror på offeret. Så fortæl mig lige igen, Amalie Lyhne, hvordan man skal tænke på mænds retssikkerhed?
Det er i Danmark, i det fleste tilfælde, helt uden konsekvenser, hvis man voldtager et andet menneske. I 2008 var der f.eks. 232 sager om voldtægt, hvor 57 blev dømt. Dog var der 475 anmeldte voldtægter. Halvdelen af sagerne kom således for retten. Det betyder, at 12 pct. af anmeldelserne førte til en fældende dom. (Statistik)

Derfor er det altså dybt problematisk, at medierne dækker voldtægter som at have noget med sex at gøre. Sex er, hvor begge parter har givet deres samtykke. Betegnelse på voldtægt er godt nok  “når et menneske bliver tvunget til sex mod sin vilje og der bliver brugt vold eller trusler”, ifølge Det Kriminalpræventive Råd, men derfor skal det ikke omtales som “tvungen sex” i medierne, fordi det nedtoner sagen og er med til at reproducere bagatelliseringen af voldtægter.

For at det ikke bliver en hel opgave, vil jeg runde af her. For yderligere information om victim blaming og udømte voldtægter vil jeg anbefale dokumentaren The Hunting Ground  og bare læse Politikens artikelserie “Roskilde uden samtykke

Tro nu på offeret!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s