Feminisme · holdning · Personlig

Hvorfor blev jeg feminist?

Når jeg tænker tilbage, har jeg ikke et definitivt øjeblik i mit liv, hvor jeg kan sige “her blev jeg feminist”. Det har altid været en del af mig på en eller anden måde. Min mor (og min far for den sags skyld) har helt sikkert haft en kæmpe indflydelse på det. Ikke fordi de eksplicit har fortalt mig om ligestilling, men gennem helt små og diskrete ting, som jeg har svært ved at artikulere. Derudover tror jeg også nogle film og tv-serier har haft indflydelse. Serier som Power Puff Pigerne og Totally Spies, film som Mulan og bøger som Harry Potter har i den grad påvirket mig. Bare det at have nogle kvindelige forbilleder, som var pisseseje og frygtløse. Men det var først, da jeg blev en del af Tumblr-universet, at jeg begyndte at forstå, at jeg var feminist. Dér begyndte jeg for alvor at forstå, hvad det betød at være feminist.
Jeg har altid haft den opfattelse, at en feminist var den radikale feminist, som i ekstremerne “hader mænd”. Men så fandt jeg ud af, at der var så meget mere til det. At en feminist er en person, der kæmper for økonomisk, social og politisk ligestilling mellem kønnene. Mit selvbillede og opfattelse ændrede sig her. Jeg begyndte at læse om victim-blaming, slut-shaming, kropsidealer og kunne spejle mig i den undertrykkelse, der netop er i f.eks. slut-shaming. At jeg som kvinde konstant skulle forsvare min seksualitet og bare det faktum, at jeg var et seksuelt væsen. At jeg skulle forsvare mit sexliv og mine lyster. At jeg skulle tænke over, hvornår jeg havde sex med en person, fordi hvis det var tidligt, så kunne vi aldrig blive noget seriøst. Men det skulle heller ikke være for sent, fordi så var jeg en snerpe. Generelt fylder denne madonna/luder-opfattelse utrolig meget i min hverdag. Derudover skulle jeg tilpasse mig mændene. Jeg skulle opføre mig på en bestemt måde, ellers kunne drenge aldrig finde mig attraktiv. Jeg skulle se sådan her ud. Jeg skulle tale om det her. Jeg skulle opføre mig på den her måde. Som om hele min eksistens handlede om at tilfredsstille mændene. Da det gik op for mig, begyndte jeg at uddanne mig selv. Jeg har læst rigtig meget op på feminisme. Læst og set debatter, og jeg ved ikke hvad.
Så begyndte jeg at udtrykke, at jeg var feminist. Så brød helvedet ud. Hver gang, jeg siger det, skal jeg forsvare det. Alle feministers meninger og alle problemer bliver lagt på mine skuldre. For hvorfor kæmper jeg ikke for de her kvinder? Hvorfor kæmper jeg ikke for de her mænd? Hvorfor er jeg overhovedet feminist, der er sgu da ligestilling i Danmark? Og her kan jeg ikke andet end at indsætte *BIGGEST EYE ROLL EVER*. For ja, jeg er feminist, men jeg er feminist ud fra mine egne oplevelser. Samtidigt anerkender jeg, at andre føler sig undertrykt. Og her er ordet føler netop essentielt. Fordi undertrykkelse er noget, man føler. Så når nogen siger, at det, jeg kæmper for, er ligegyldigt, så siger de også, at mine følelser er ligegyldige. At det, jeg føler eller siger, er løgn. At min verdensopfattelse er direkte forkert eller opdigtet.
Når jeg siger, at jeg synes Girl Squad er nice, fordi jeg kan spejle mig i deres meninger og kamp, fordi jeg selv har oplevet at føle skam i forhold til min seksualitet, så får jeg også at vide, ej sådan er det jo ikke. Kvinder må da gerne være seksuelle. Ja, det må de gerne, men hvad følger med? Skam. Udskamning. I hvert fald rigtig ofte. Kvinder må da gerne være seksuelle, men hende der på instagram er fandme en luder, fordi hun har lagt et billede op, hvor hun har bikini på. Hun vil bare have opmærksomhed, jo (SUK!).
Så kommer der er en anden diskussion ind over også. For er der ikke andre vigtigere ting at kæmpe for? Og jo, der er mange andre ting at kæmpe for, som mindskning af vold mod kvinder og voldtægt og glaslofter og ligeløn og øremærket barsel til mænd, men man kan ikke stille det op i et hierarki på den måde.
Det vigtigste for mig at udtrykke er, at feminisme er for alle. Du behøver ikke være akademiker eller politiker for at være med. Du behøver ikke være kvinde. Feminisme handler om solidaritet og anerkendelse af, at andre har det på den måde og oplever denne undertrykkelse.

For yderligere information vil jeg varmt anbefale afsnittet Feminisme ft. Emma HoltenFries before guys-podcasten.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s