Feminisme · holdning

Strukturel sexisme: Kvinder i film

tumblr_n1vaonAEqO1s5wx3ho1_500Dette indlæg er en del af en serie, hvor jeg kommer ind på eksempler på strukturel sexisme. I dag skal det handle om kvinder i film.

Så snart en film bæres af et udelukkende kvindeligt cast skal det straks pointeres. Hvorfor? Fordi det afviger fra normen. Jeg sad og så Bad Boys II forleden (don’t judge), og der var TO kvindelige biroller. Den ene var en, der skulle reddes og passes på. Den anden var den bekymrede kone. Resten af kvinderne i filmen var prostituerede – okay, der var måske én kvinde ansat hos politiet. Jeg vil æde min hat på, at det ikke blev kommenteret, at den hovedsageligt var båret af mænd, da den kom ud. Vi lever heldigvis i forbedrende tider, hvor Soundvenue da pointerer, at Underverden primært handler om mænd – og ingen kritik af filmen, da den er for VILD, men er der lavet en film om kvinder på samme måde? Råzone er den eneste, jeg kan komme på.
Nu har vi så den nye Wonder Woman. Her skal det både pointeres, at det er en kvindelig superhelt, en kvindelig instruktør og en cast bestående af primært kvinder. Dét, at det er en skelsættende ting, viser den strukturelle sexisme, der hersker i filmens verden. Filmen åbnede desuden i 46 færre biografer end f.eks. Batman vs. Superman. Desuden var der en debat om, at der var blevet afholdt “women only”visninger i USA, hvor mænd klagede over det – klagede de også, at der kun var mænd til stede, da der blev underskrevet en lov omhandlende kvindens reproduktive organer (jf. Trump)? Det er selvfølgelig ikke det helt sammen, men helt ærligt.

Jeg prøvede at tænke på, hvor mange kvindelige instruktører jeg kendte til. Jeg kom på to; Susanne Bier og Sofia Coppola – og vent hende, der instruerede  The Hurt Locker. Så tænkte jeg på alle mine yndlingsinstruktører. Quentin Tarantino, Wes Anderson, Stanley Kubrick, Coen-brødrene og Richard Linklater.  Jeg tænkte også på de roller, kvinder oftest spiller i film. Hvis de ikke spiller den “skrappe” kæreste, spiller de mor eller en kvinde på jagt efter kærligheden (selvfølgelig er det her kraftigt karikeret, men stadigvæk sandt). Prøv lige engang at lægge mærke til kvindens rolle i de film, du ser næste gang. Vi er en verden i udvikling (heldigvis), men prøv at lægge mærke til (især i actionfilm), at personer med magt spilles af mænd. Den onde spilles af en mand. Den gode spilles af en mand. Og hvad spiller kvinden? Hun skal enten reddes eller være efter mændene.
Så har vi chick flicks. Jeg har set rigtig mange ringe film inden for denne genre. Oftes handler det om den karrieredrevne kvinde, der ikke har tid til at date, men så pludseligt forelsker hun sig, og så viser det sig, at hun bare har manglet en mand i sit liv hele tiden (jf. How to Lose a Guy in 10 Days). How to be Single, som nok er en af de værste film, jeg nogensinde har set, handler om, at alle kvinder bare vil giftes – eller det har den egentlig ikke helt besluttet sig for. Soundvenue skriver det så smukt: Men titlen til trods synes filmen ikke helt selv at have besluttet sig for, hvorvidt unge singlekvinder i virkeligheden ikke blot er giftelystne Charlotte-romantikere i kortere skørter.
Chick flicks handler generelt om mænd – indirekte. De handler om kvinder, der taler om mænd – og her vil jeg gerne udelukke Mean Girls.

Som Cate Blanchett så nydeligt sagde det, så skal vi ikke se “kvinde”-film som en niche – og vi skal heller ikke kalde det “kvinde”-film (*wink wink). Og så har jeg ikke engang nævnt ligeløn, som selvfølgelig også er relevant og gældende.
Vi lever således fortsat i en verden, hvor film om mænd, instrueret af mænd, prioriteres højere end film om kvinder eller instrueret af en kvinde.

For yderlige læsning anbefaler jeg:
Ligestilling bag lærredet?
BLOG: Kvinder og film

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s