Feminisme · Forklaring

Hvad fanden betyder heteronormativ?

giphyWow, så er det alligevel 16 dage siden, jeg udgav noget sidst. Jeg har været komplet umotiveret. Så er det sagt. Nå, jeg sad forleden og læste et debatindlæg, og der var nogle ord, jeg studsede over, hvor jeg faktisk ikke rigtigt vidste, hvad de betød (må man egentlig gerne indrømme det?). Det er nogle ord, jeg tit støder på, og derfor tænke jeg, at der var måske andre end mig, som også var lidt usikre på de mange ord, der er blevet en del af dialogen.

Cis-kønnet = En person, hvis biologiske køn og ens oplevede køn (det køn, man føler, man er) er det samme.

Heteronormativ = Ordet kommer af to ord: heteroseksuel og normal. Ordet betegner de normer, vi har for, hvordan piger og drenge helst skal være. Hvad der er en rigtig pige og en rigtig dreng. F.eks. at det er naturligt, at piger bliver forelskede i drenge og omvendt. Heteronormativitet betyder også, at man som udgangspunkt altid tror, at folk er heteroseksuelle, med mindre de eksplicit giver udtryk for noget andet.

Stigmatisering = det at give nogen eller noget et vedvarende, negativt socialt ry (overført betydning). F.eks. bliver folk med mentale lidelser opfattet som sindssyge eller mentalt utilregnelige. Der hersker således et negativt socialt ry omkring folk med mentale lidelser, og de er derved blevet stigmatiseret .

Marginalisering = det at en bestemt udvikling sætter nogen (eller noget) uden for indflydelse, især socialt eller politisk. Et beslægtet ord er fremmedgørelse. 

Xenofobi = afsky eller frygt for folk fra en fremmed kultur – aka. det Trump og størstedelen af højrefløjen (og Socialdemokraterne) praktiserer (*wink wink*).

Queer = eller ”at queere” samfundet – er at stille kritiske spørgsmål til den måde, som vi organiserer seksualitet, følelser og samliv på i dag. Det en kritisk holdning til de ”sandheder” og normer, der ofte tages for givet i forhold til køn, krop og seksualitet.
Målet med at queere samfundet er at åbne for flere muligheder at være menneske på og sikre, at alle er inkluderet i samfundet – uanset køn, seksualitet, etnicitet, nationalitet, social baggrund og fysisk tilstand. Det er f.eks. det, fjerde bølge af feminismen især beskæftiger sig med.

Jeg håber, det har givet lidt indsigt. Hvis I vil undersøge det nærmere, har jeg primært brugt DETTE til begrebsforklaring. Jeg går også lidt og overvejer at lave en forklaring af fjerde bølge feminisme – og så kan I helt sikkert regne med en anmeldelse af the Oscars!

En kommentar til “Hvad fanden betyder heteronormativ?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s