Feminisme · holdning

Slutshaming blandt kvinder

9942841

Disclaimer: jeg er enig i at bruge ‘slut’, ‘hoe’ eller lignende som en form for reclaiming (altså at bruge dem for at ændre den negative ladning af ordene), men jeg er ikke enig i at bruge dem som fornærmelser.

På de sociale medier, de mere traditionelle medier og i min omgangskreds hersker der utrolig meget slutshaming. Meninger om hvor mange mænd en kvinde højst må være sammen med. Meninger om hvad kvinder bør og ikke bør poste på de sociale medier. Meninger om hvordan kvinder burde klæde sig. Don’t get me wrong, jeg er også lidt for god til at dømme, men der forskel på at dømme i et øjeblik, og på at holde fast i ens fordomme.
Jeg undrer mig bare, at i et land så frit som Danmark, så hersker der stadig utrolig mange restriktioner af denne frihed – og især kvinders frihed i forhold til deres seksualitet. Og ja, det er en sang, der er sunget en milliard gange, men når de store fremskridt ikke sker, må den blive gentaget igen og igen og igen. Fremskridt starter ved at vende blikket indad. Når du ser en kvinde på Instagram poste et letpåklædt billede, hvad tænker du så? Prøv at vende blikket indad næste gang. Måske er hun uenig med din brug af mediet, og synes dine madbilleder er røvkedelige. Pointen er, at der skal være plads til jer begge, og at I begge har lige meget frihed og ret til at poste et madbillede eller et bikinibillede. For ved at dømme hende opsætter du restriktioner på din egen frihed.
Noora siger det selv så smukt i SKAM. At hvis man er utilfreds med, at kvinder bliver stemplet som ‘sluts’, mens mænd kan gå upåvirket rundt, så må man stoppe med at kalde kvinder for sluts (“Hvis du syns det er urettferdig, må du slutte å kalle jenter sluts”, sagt så smukt på norsk, ass).
For vores opfattelse af hinanden (os kvinder) reflekterer opfattelsen i samfundet, og hvis vi kan ændre den, kan vi ændre samfundet. Men Camilla, er det så vigtigt? Og ja, det er det. For denne opfattelse af at kvinder skal have et begrænset forhold til deres krop eller seksualitet afføder nemlig konsekvenser som ‘victim-blaming’ i voldtægtssager (nej, du bliver ikke voldtaget, fordi du har en kort kjole på), voldtægtssager generelt, debatter om hvorvidt abort skal være lovligt (er du serr, liksom?), vold mod kvinder osv. Disse problemer stammer nemlig fra en grundopfattelse af, at som kvinde har man færre rettigheder, er mindre værd, og ikke selv må være herre over egen krop (lidt groft optegnet, måske, men ikke desto mindre sand).

Hvis I vil læse mere om det, så laver Twerk Queen Louise nogle fine refleksioner omkring slutshaming samt at stå ved sin seksualitet, og selv om jeg kan være uenig med hende, eller ikke selv ville udtrykke mig på hendes måde, så synes jeg, hun kæmper en vigtig og god sag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s