Analyse · holdning

SKAM – jeg trenger svar nå, kamerat!

skaermbillede-2016-12-03-kl-20-03-01Okay, nu har gårsdagens klip rumsteret i mine tanker og blevet diskuteret på kryds og tværs med diverse veninder. Fy faen, siger jeg bare! SPOILER ALERT btw. Læs ikke videre, hvis du ikke har set det nyeste afsnit!
Jeg har længe været overbevist om, at Even har en mental sygdom. En overbevisning vi også har diskuteret i Kosegruppa DK (serr, den side er on point med analyser). Men det gør ikke faldet blødere. Jesus, det gjorde ondt at se Isak i smerte og i sine følelsers vold – og herregud hvor jeg var bekymret for Even! Jeg troede vitterligt, han ville hoppe ud ad vinduet pga. kommentaren om at for at have noget evigt, skal man miste det.
Jeg har læst en masse analyser og er stadig ‘team optimist’, på trods af mine fortvivlelser i går. Dér kunne jeg godt have brugt et klem.
Even elsker Isak. Og Isak elsker Even. Længere er den ikke. Evens følelser er stadig hans. Det er ikke hans sygdom eller en manisk episode. For som et så klogt medlem af Kosegruppa sagde, så er Evens sygdom og ham adskillelige og uadskillelige på samme tid. Så når Sonja siger, at Isak bare er en manisk episode, så er det at reducere Even til en sygdom. Han er stadigt et menneske med ægte følelser. Evens mani er en del af ham, men ikke hele ham. Og som kjekke Isak siger: “Det er det bare du som kan føle det du føler.”Jeg tror derved stærkt på en forsoning i sæsonafslutningen – også med Evens reference til Pretty Woman (“So what happens after he climbs up and rescues her? She rescues him right back.”). Men jeg trænger altså til svar. NU!
Udover det er klippet så fint lavet. Jeg tager virkelig hatten af for holdet bag. Måden billedet går i sort for både at skabe spænding og vise, hvordan Isak falder ind og ud af søvn og får små glimt af Evens uroligheder (og mit hjerte smeltede lidt, da Isak sagde: “Evy… legg deg her hos meg”). Samt hvordan der klippes frem og tilbage mellem  Evens monolog om deres bryllup og forlovelse og Isak og Even, der ligger intimt i sengen sammen. En måde hvorpå Evens to sider – så at sige – kommer frem; Even kontra en manisk episode. For ikke at glemme den ulmende og diskrete underlægningsmusik, så man som seer virkelig sidder på kanten af sædet i spænding. Her adskiller klippet sig fra resten af serien, hvor virkemidlerne er yderst diskrete. Her bliver der skruet op for dem, og jeg tolker det som, at det er et udtryk for, hvordan Isak er forvirret og befinder sig i en nærmest surrealistisk situation, han ikke kan finde hoved og hale i.
Igen, igen må jeg se mig fanget i denne rutsjebane, SKAM udgør. Måden de opbygger og destruerer, for at opbygge på ny.

Forresten så læs dette opslag fra @skamoveranalysering

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s